Coronavirus
 
update 31/08: een nieuw scoutsjaar!
een nieuw scoutsjaar!
Na een succesvol en zonnig zomerkamp kregen we ook groen licht om in september onze wekelijkse werking terug op te starten. Het materiaal van zomerkamp staat na de opkuisdag ondertussen terug netjes op haar plaats en de leiding heeft een spetterend nieuw jaar voorbereid vol leuke, uitdagende spelen! We kunnen niet wachten om er weer aan te beginnen!

Inmiddels kan het lidgeld voor 2020-2021 al betaald worden via deze pagina. We bedanken jullie nu al om de deadline van 4 oktober hiervoor te respecteren!

De FOS-shop is open op de eerste 3 zaterdagen van september: op 5, 12 & 19 september telkens aansluitend op de activiteit. Ben je nieuw in de scouts of heb je nood aan een nieuw hemd en/of das? Dan weet je waar je moet zijn. Trouwens; wie zijn/haar lidgeld betaald voor 4 oktober ontvangt een gratis jaarkenteken om nog sterker als jezelf in je uniform te staan!

overgang 

Op zaterdag 5 september beginnen we er weer aan! Na een kleine maand ongeduldig afwachten sinds het warme zomerkamp, starten we het nieuwe scoutsjaar met de traditionele overgang. Zoals elke activiteit begint ook de overgang om 14u. Wees zeker op tijd!

Iedereen wordt verwacht op de locatie van zijn/haar nieuwe tak!

De overgang staat er om gekend dat iedereen wel eens behoorlijk vuil wordt, doe dus zeker kleren aan die vuil mogen worden (en achteraf misschien in de vuilbak mogen) ;-). Omstreeks 17u15 loopt de overgang ten einde en kunnen alle kinderen terug opgehaald worden.

maatregelen
In tijden van COVID-19 & lockdowns verloopt dit scoutsjaar iets anders dan we gewoon zijn. Omwille van de huidige coronamaatregelen mogen de takken onderling met elkaar geen contact hebben. Net zoals op zomerkamp vormt elke tak met haar leden & leiding een contactbubbel. Binnen deze bubbel is onderling contact toegestaan. Om alles vlot en veilig te doen verlopen vragen zijn volgende maatregelen van kracht:

  • Kinderen moeten afgezet & afgehaald worden in de daarvoor voorziene zones zoals weergegeven op onderstaande afbeelding. Alle activiteiten van de jongste takken t.e.m. de Wolven zullen in deze zones starten & eindigen, tenzij anders vermeld. De JVG's spreken uiteraard af in de Mortier in plaats van in de Menapiër! Op de overgang spreken de JVG's wél af aan de Menapiër. De Pioniers spreken af in het seniorlokaal.
  • Draag een mondmasker wanneer u uw kinderen komt afzetten aan het lokaal.
  • Het afzetten en ophalen van de kinderen dient zo snel mogelijk te gebeuren. Respecteer hiervoor de uren van de activiteiten!
  • Vanaf de JVG's dienen alle leden een mondmasker mee te brengen naar de activiteit.
  • De Menapauze zal voorlopig gesloten blijven. Van zodra er versoepelingen zouden doorgevoerd worden waarbij alle ouders terug welkom zouden zijn in de bar, dan wordt dit uiteraard nog gecommuniceerd!
update-3108-een-nieuw-scoutsjaar
update 22/05: we mogen op zomerkamp!
we mogen vertrekken!

We springen een gat in de lucht en lopen 10 keer de wereld rond want we mogen deze zomer op zomerkamp vertrekken! Joepie! Yes! Hoera! 
We kunnen ons geluk niet onder stoelen of banken steken. Na maanden stilzitten zonder scouts verschijnt er toch een lichtpuntje aan de horizon. Op de persconferentie met Benjamin Dalle (minister van jeugd) werd het licht op groen gezet voor alle jeugdkampen in de zomervakantie. In augustus zullen we dus effectief terug te vinden zijn in Han-Sur-Lesse! We hebben een "ja" gekregen, dus kunnen de voorbereidingen van start gaan om jullie te verzekeren van een topkamp met mooi weer, leuke spelletjes, fantastische thema's & het belangrijkst van al... jullie!
 

verdere communicatie

Ondertussen zijn de inschrijvingen geopend. Alle algemene info & het inschrijvingsformulier vind je op deze pagina. De deadline voor het inschrijven ligt op 1 juli. Neem ook zeker een kijkje naar de veiligheidsvoorschriften die zullen gelden op kamp.

hoe? wat? wie? 

We mogen vertrekken, da's goed! Maar... hoe zal dat in z'n werk gaan? Wanneer kan ik inschrijven? Hoeveel liter handgel moet ik inpakken? 
Momenteel is nog niet alles helemaal duidelijk. Vanzelfsprekend is dat het zomerkamp niet zal zijn zoals we onze zomerkampen in de afgelopen jaren gekend hebben. Er zullen maatregelen opgesteld worden die moeten opgevolgd worden om het kamp zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Momenteel wordt het draaiboek dat de jeugdwerkorganisaties (waaronder FOS Open Scouting) hebben voorgelegd geëvalueerd. Wanneer het draaiboek goedgekeurd wordt, gaat FOS Open Scouting aan de slag om ons zo goed mogelijk te ondersteunen in het organiseren van ons allereerste corona-kamp! 
Wanneer we alles "vertaald" hebben naar concrete regels & protocollen, kunnen we een beeld schetsen van hoe ons kamp er zal uitzien en wat belangrijk is om op voor te bereiden. We houden vorderingen nauwlettend in de gaten en houden jullie op de hoogte van alle praktische informatie met betrekking tot dit speciale zomerkamp. De inschrijvingen komen binnenkort online, dus doe ondertussen nog even een vreugdedansje om de tijd te doden ;)

update-2205-we-mogen-op-zomerkamp
update 28/04: het zit erop!
geen activiteiten meer
We zagen het ergens wel aankomen, en nu hebben we er ook bevestiging van. In het exitplan om stapsgewijs uit de lockdown light te treden is geen plaats meer voor onze scoutsactiviteiten. Al zeker tot en met 18 mei zijn wekelijkse activiteiten in het jeugdwerk uitgesloten. Onze jaarlijkse afsluiter, de eenheidsdag, stond gepland op zaterdag 16 mei. Dat wil helaas zeggen dat we elkaar in de komende maanden dus niet meer terug zien, hoe graag we het ook anders zouden willen. Voor de leiding staat er eind mei immers ook een examenperiode om de hoek, waar we ook willen dat iedereen mooie punten kan halen op school!
en zomerkamp?

Wat het zomerkamp betreft is het momenteel nog afwachten. Minister Benjamin Dalle vraagt aan de nationale veiligheidsraad om momenteel nog te wachten met een uitspraak te doen over het al dan niet doorgaan van de zomerkampen in het jeugdwerk. Normaal gezien verwachten we tegen eind mei een beslissing van de beleidsmakers of we deze zomer in Han-Sur-Lesse zullen te vinden zijn of niet. Vanzelfsprekend wachten we met de inschrijvingen open te zetten tot dat we hier zekerheid rond hebben. Ondertussen kunnen we niets anders doen dan geluksbrengertjes verzamelen en ons aan alle maatregelen houden.
Hou het veilig en dan zien we elkaar - hopelijk - deze zomer terug op kamp!

update-2804-het-zit-erop
update 18/04: afgelasting eenheidsdag
verlenging maatregelen
Zoals verwacht worden de coronamaatregelen verlengd tot en met 3 mei. Het gaat dan bijvoorbeeld over het samenscholingsverbod, de (meeste) winkels die gesloten moeten blijven en het verbod op verplaatsingen die niet-essentieel zijn. Ook alle activiteiten voor het jeugdwerk tot en met 3 mei gaan niet door. Kortweg: blijf in uw kot.

Pas vanaf 3 mei ten vroegste zou er een exit-plan in werking treden om de normale gang van zaken stapsgewijs terug te hervatten. Indien het zo zou zijn dat we na 3 mei direct terug activiteiten zouden mogen organiseren, wil dat zeggen dat er nog 2 zaterdagen zijn vooraleer het scoutsjaar alweer ten einde is:

  • zaterdag 9 mei
  • zaterdag 16 mei: eenheidsdag

Als we echter realistisch kijken naar de verwachtingen en voorspellingen, dan lijkt de kans helemaal niet groot dat we in mei nog activiteiten zullen mogen organiseren. We kunnen dus alleen maar hopen op positief nieuws!
vervanging eenheidsdag

Alle massa-evenementen (zoals festivals) worden afgelast tot en met 31 augustus. Een duidelijk aantal maximum deelnemers voor evenementen werd niet meegedeeld door de overheid, waardoor we niet zeker zijn als de eenheidsdag officieel zou mogen georganiseerd worden. Toch kiezen we ervoor om de eenheidsdag, die normaal gezien plaatsvond op 16 mei, niet te laten doorgaan & te vervangen door een normale activiteit.

Dit beslissen we enerzijds omdat het ondertussen te lang begint te duren vooraleer we met zekerheid de voorbereidingen voor dit evenement zouden kunnen opstarten. Anderzijds zou het leuker zijn om de laatste activiteiten nog volledig bij de eigen takken te kunnen afsluiten, in plaats van een eenheidsdag waar iedereen vrij is om te doen wat hij/zij wil zonder dat het een echte takactiviteit is.

Indien de laatste activiteiten ook niet mogen doorgaan, dan zien we elkaar hopelijk in augustus op zomerkamp. We houden het nieuws in de gaten en houden jullie op de hoogte!

Blijf thuis, was je handen & hopelijk tot snel! 

update 23/03: marokkaanse avond afgelast
Het is wederom met pijn in het hart dat we deze keuze nemen, maar het lijkt de enigste juiste beslissing. Ook de Marokkaanse avond - normaal gezien op 25 april - zal in 2020 niet plaatsvinden. Onze lokalen krijgen dit jaar jammergenoeg geen geuren van dampende tajines, kruidig komijn of hete harissa te verwerken. Als de corona-epidemie volgens bronnen een 10-tal weken door het land raast, dan willen we het risico niet nemen om mensen nodeloos in besmettingsgevaar te brengen. Dit jaar zal je dus zelf de grenzen van het koken moeten verleggen door thuis een Marokkaans stoofpotje op het vuur te zetten. Blijf binnen & hou de moed erin! Tot snel!

 

update-2303-marokkaanse-avond-afgelast
update 18/03: paaskamp afgelast
geen paaskamp dit jaar!

We koesterden nog een klein beetje hoop, maar we durfden het eigenlijk wel al te verwachten: het paaskamp in april - normaal gezien van 12-15/04 - mag niet doorgaan. De Vlaamse regering verstrengde haar maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus, en dit is jammergenoeg een van de maatregelen die van kracht gaan.

We hoorden het op de radio, we zagen het op het journaal, we lezen het op internet: "De vakantiekampen en andere jeugdactiviteiten in de paasvakantie gaan niet door." Dat zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle.

Dit wil dus zeggen dat de oorspronkelijke afgelasting van alle activiteiten tot 31 maart, verlengd wordt t.e.m. 19 april. Het is met pijn in ons hart dat we dit moeten meedelen, maar we staan wel voor de volle 100% achter de maatregelen in functie van het maatschappelijk belang & eenieders gezondheid. We hopen dan ook dat alle Menapiërs, groot & klein, gezond blijven zodat we wel een spetterend zomerkamp kunnen organiseren!
 

en nu?

De kampprogramma's waren bijna af, het vervoer was geregeld, de groentjes van de kookploeg waren besteld... we keken zo hard uit naar het paaskamp, maar helaas kan onze grootste wens niet in vervulling gaan. Was je al ingeschreven & had je reeds betaald? Dan krijg je binnenkort je inschrijvingsgeld teruggestort. Indien je ingeschreven was maar de betaling nog niet doorgevoerd had, dan hoef je dat uiteraard niet meer te doen. Alle ingeschreven deelnemers zullen ook per mail op de hoogte worden gebracht.

Meer info over de annulering van alle kampen & jeugdactiviteiten in de paasvakantie kan je vinden op de website van VRT NWS en op de website van FOS Open Scouting.

Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust via .

update-1803-paaskamp-afgelast
update 12/03: afgelasting activiteiten
In samenspraak met de jeugdsector neemt FOS Open Scouting het besluit dat er geen activiteiten meer plaatsvinden in maart. We nemen de situatie zeer ernstig en willen onze verantwoordelijkheid nemen om de verspreiding van het Corona-virus tot het minimum te beperken. Daarom worden alle activiteiten van onze eenheid afgelast tot 31 maart.

Concreet zullen de komende 3 activiteiten (14/03, 21/03 & 28/03) preventief afgelast worden, wat wil zeggen dat ook Pasta La Vista niet meer zal doorgaan. Wij bekijken verder welke stappen er nog ondernomen moeten worden en of we de activiteiten kunnen verplaatsen naar een latere datum.

Wij houden jullie op de hoogte van verdere evoluties & richtlijnen!
update 11/03: preventieve maatregelen
Wat doet de eenheid?
De eenheid volgt de richtlijnen van de overheid. Preventief voorzien we voldoende mogelijkheden om handen te wassen & de leden van de jongste takken krijgen, zoals steeds, elk een apart flesje Oxfam-sap tijdens het vieruurtje.
Mocht je kind tijdens een activiteit ziek worden, dan worden de ouders opgebeld en gevraagd om het kind op te halen. Contacteer dan je huisarts en vraag een huisbezoek of een afspraak buiten de consultatie-uren. Indien er na onderzoek wordt vastgesteld dat het om een coronabesmetting gaat, zal de huisarts het team Infectieziektebestrijding en Vaccinatie van het Agentschap Zorg en Gezondheid verwittigen die dan nagaat welke maatregelen er moeten worden genomen in de eenheid. 
Wat kan ik als ouder doen?
Het coronavirus is verwant aan de normale wintergriep. Er worden wel meer mensen ziek omdat het een nieuw virus is. Ons lichaam heeft er nog geen antistoffen tegen ontwikkeld. Virussen verspreiden zich vooral via de handen.
• Was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen. Leer je kind de handen met water en zeep te wassen en doe dat ook zelf. Speciale wasgels zijn niet nodig, gewone zeep volstaat.
• Moet jij of jouw kind hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van de ellebogen.
• Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
• Vermijd handen en kussen te geven.
Een mondmasker dragen is op dit moment niet nodig. Dat heeft alleen zin in ziekenhuizen waar patiënten met het coronavirus verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten onderzocht wordt.
Krijgt je kind (of jijzelf) koorts, keelpijn, hoofdpijn en begint het te hoesten? Hou uw kind dan thuis en raadpleeg een huisarts. Hij kan de situatie beoordelen en de gepaste maatregelen nemen.