Coronavirus
 
update 23/03: marokkaanse avond afgelast
Het is wederom met pijn in het hart dat we deze keuze nemen, maar het lijkt de enigste juiste beslissing. Ook de Marokkaanse avond - normaal gezien op 25 april - zal in 2020 niet plaatsvinden. Onze lokalen krijgen dit jaar jammergenoeg geen geuren van dampende tajines, kruidig komijn of hete harissa te verwerken. Als de corona-epidemie volgens bronnen een 10-tal weken door het land raast, dan willen we het risico niet nemen om mensen nodeloos in besmettingsgevaar te brengen. Dit jaar zal je dus zelf de grenzen van het koken moeten verleggen door thuis een Marokkaans stoofpotje op het vuur te zetten. Blijf binnen & hou de moed erin! Tot snel!

 

update-2303-marokkaanse-avond-afgelast
update 18/03: paaskamp afgelast
geen paaskamp dit jaar!

We koesterden nog een klein beetje hoop, maar we durfden het eigenlijk wel al te verwachten: het paaskamp in april - normaal gezien van 12-15/04 - mag niet doorgaan. De Vlaamse regering verstrengde haar maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus, en dit is jammergenoeg een van de maatregelen die van kracht gaan.

We hoorden het op de radio, we zagen het op het journaal, we lezen het op internet: "De vakantiekampen en andere jeugdactiviteiten in de paasvakantie gaan niet door." Dat zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle.

Dit wil dus zeggen dat de oorspronkelijke afgelasting van alle activiteiten tot 31 maart, verlengd wordt t.e.m. 19 april. Het is met pijn in ons hart dat we dit moeten meedelen, maar we staan wel voor de volle 100% achter de maatregelen in functie van het maatschappelijk belang & eenieders gezondheid. We hopen dan ook dat alle Menapiërs, groot & klein, gezond blijven zodat we wel een spetterend zomerkamp kunnen organiseren!
 

en nu?

De kampprogramma's waren bijna af, het vervoer was geregeld, de groentjes van de kookploeg waren besteld... we keken zo hard uit naar het paaskamp, maar helaas kan onze grootste wens niet in vervulling gaan. Was je al ingeschreven & had je reeds betaald? Dan krijg je binnenkort je inschrijvingsgeld teruggestort. Indien je ingeschreven was maar de betaling nog niet doorgevoerd had, dan hoef je dat uiteraard niet meer te doen. Alle ingeschreven deelnemers zullen ook per mail op de hoogte worden gebracht.

Meer info over de annulering van alle kampen & jeugdactiviteiten in de paasvakantie kan je vinden op de website van VRT NWS en op de website van FOS Open Scouting.

Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust via .

update-1803-paaskamp-afgelast
update 12/03: afgelasting activiteiten
In samenspraak met de jeugdsector neemt FOS Open Scouting het besluit dat er geen activiteiten meer plaatsvinden in maart. We nemen de situatie zeer ernstig en willen onze verantwoordelijkheid nemen om de verspreiding van het Corona-virus tot het minimum te beperken. Daarom worden alle activiteiten van onze eenheid afgelast tot 31 maart.

Concreet zullen de komende 3 activiteiten (14/03, 21/03 & 28/03) preventief afgelast worden, wat wil zeggen dat ook Pasta La Vista niet meer zal doorgaan. Wij bekijken verder welke stappen er nog ondernomen moeten worden en of we de activiteiten kunnen verplaatsen naar een latere datum.

Wij houden jullie op de hoogte van verdere evoluties & richtlijnen!
update 11/03: preventieve maatregelen
Wat doet de eenheid?
De eenheid volgt de richtlijnen van de overheid. Preventief voorzien we voldoende mogelijkheden om handen te wassen & de leden van de jongste takken krijgen, zoals steeds, elk een apart flesje Oxfam-sap tijdens het vieruurtje.
Mocht je kind tijdens een activiteit ziek worden, dan worden de ouders opgebeld en gevraagd om het kind op te halen. Contacteer dan je huisarts en vraag een huisbezoek of een afspraak buiten de consultatie-uren. Indien er na onderzoek wordt vastgesteld dat het om een coronabesmetting gaat, zal de huisarts het team Infectieziektebestrijding en Vaccinatie van het Agentschap Zorg en Gezondheid verwittigen die dan nagaat welke maatregelen er moeten worden genomen in de eenheid. 
Wat kan ik als ouder doen?
Het coronavirus is verwant aan de normale wintergriep. Er worden wel meer mensen ziek omdat het een nieuw virus is. Ons lichaam heeft er nog geen antistoffen tegen ontwikkeld. Virussen verspreiden zich vooral via de handen.
• Was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen. Leer je kind de handen met water en zeep te wassen en doe dat ook zelf. Speciale wasgels zijn niet nodig, gewone zeep volstaat.
• Moet jij of jouw kind hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van de ellebogen.
• Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
• Vermijd handen en kussen te geven.
Een mondmasker dragen is op dit moment niet nodig. Dat heeft alleen zin in ziekenhuizen waar patiënten met het coronavirus verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten onderzocht wordt.
Krijgt je kind (of jijzelf) koorts, keelpijn, hoofdpijn en begint het te hoesten? Hou uw kind dan thuis en raadpleeg een huisarts. Hij kan de situatie beoordelen en de gepaste maatregelen nemen.