Onze scoutswerking
 
Wij zijn scouts!
Scouting, dat is fun, vriendschap en wilde avonturen. We gaan steeds nieuwe uitdagingen aan in een stimulerende en positieve omgeving. We helpen elkaar te groeien en bouwen vanuit onze unieke kwaliteiten mee aan een betere wereld.
 
39e FOS Open Scouting is een scoutsgroep uit Brugge. Wekelijks verwelkomen we kleine en minder kleine menapiërs om samen met onze leiding de tijd van hun leven te beleven!

We zijn trots lid van FOS Open Scouting en dragen gelijkwaardigheid, respect en engagement hoog in het vaandel. Daarnaast streven we ernaar als actief pluralistische organisatie zoveel mogelijk meerwaarde te halen uit onze diversiteit. Bij ons is iedereen welkom.

Scouting zit ons in het bloed, samen plezier maken is wat we elke week doen!  Je kent ons als die Brugse rood-blauwe scouts met wachtlijsten, kampvitamientjes, oxfam drankjes, gekke kampthema's en akelig grote sjorconstructies.


Onze lokalen
De Menapiër
Dit is onze hoofdlocatie waar Bevers, Welpen, Wolven, VG's, Pioniers en Seniors elk hun eigen lokaal hebben. Adres: Sint-Jansdreef 61, Sint-Andries. Bekijk op kaart

De Mortier
Op wandelafstand van de Brugse binnenstad is het lokaal van de JVG's gehuisvest voor hun wekelijkse werking. Bekijk op kaart

Onze lokalen worden niet verhuurd.


Wie is wie?
Scouting wordt mogelijk gemaakt door puur vrijwilligerswerk. Van leiding tot kookouders tot steuncomité laten we allen de goed geoliede scoutsmachine vlotjes draaien en bouwen we verder aan de eenheid waar we onze scoutsdas al veel te vaak verloren hebben.
 
Wie-is-wie
De eenheidsleiding
Diepgewortelde scouts, verantwoordelijk voor de algemene werking van de eenheid. Uw aanspreekpunt voor alle vragen of feedback. Altijd te bereiken via   of via hun gsm-nummer, te vinden op deze pagina.

Roek - Lucas Van Loo

0471 66 20 56

Carancho - Arthur Cornelis

0495 51 69 07

Bever - Nena Decoster
B
0471 48 46 49
De ouderbar
Iedere week wordt na de activiteit de ouderbar open gehouden door het barteam van 17.00 tot 19.00 uur. Meer informatie op deze pagina.
Het steuncomité
De taak van het Steuncomité 39e FOS vzw is het verlenen van financiele, materiele en immateriele steun aan de eenheid zodat alle leden scouting in optimale omstandigheden kunnen beleven.

Voorzitter: Beer - Thomas Pertry

0483 49 15 74


het materiaalteam
Het materiaalteam staat in voor het onderhoud en aankoop van materiaal. Ze zorgen er mede voor dat we elk jaar zorgeloos op kamp kunnen. De materiaalmeesters worden geholpen door vrijwilligers uit leiding en stam.

Axis - Michael Deceuninck
Springbok - Jan VerbeureDe winkel
Dit is het scoutswinkeltje van onze eenheid en wort uitgebaat door Liliane, Sandy en Hinde (Marjan), drie leden van het Steuncomité. In de FOS-Shop kan je uniformen, dassen, badges, T-shirts en ander toebehoren kopen. De winkel bevindt zich in de Menapauze (ouderbar). Meer info op deze pagina.

Open: elke tweede zaterdag van de maand, van 17.00 tot 18.00 uur.
Onze takwerking
Bij de menapiërs is iedereen welkom vanaf 5 jaar. We splitsen onze werking op in takken (leeftijdsgroepen) waardoor we beter de activiteiten kunnen afstemmen op de leefwereld en mogelijkheden van de gasten. Elke tak heeft een eigen stijl, met specifieke afspraken, ideeën en activiteiten.

Elke zaterdagmiddag staat er een rijkelijk gevarieerde leidingsploeg met open armen klaar om al die kleine rakkers de tijd van hun leven te geven! Het werkjaar loopt van begin september tot midden mei. Elke zaterdag van het werkjaar wordt er een coole activiteit voorzien, meestal van 14:00 tot 17:15.
Bevers - 5 en 6 jaar (3e kleuterklas en 1e leerjaar)
Roukan - 7, 8 en 9 jaar (2e, 3e en 4e leerjaar)

Felan - 7, 8 en 9 jaar (2e, 3e en 4e leerjaar)
Wolven - 10 en 11 jaar (5e en 6e leerjaar)
JVG's - 12 en 13 jaar (1e en 2de middelbaar)
VG's - 14 en 15 jaar (3e en 4e middelbaar) 
Pioniers - 16 jaar (5e middelbaar)
Seniors - 17 jaar (6e middelbaar)
Stam - oud-leiding
 

De Bevers, Welpen en Wolven krijgen iedere activiteit een 4-uurtje (om 16:00). Het extra lidgeld (15 euro) van de jongste takken gaat integraal naar deze 4-uurtjes.
Het scoutsjaar
Een scoutsjaar zit boordevol activiteiten. Voor traditie, voor het ondersteunen van de werking maar vooral voor fun & amusement. Hieronder een overzicht in een notendop.
 
September
Planweekend Leiding
De leiding trekt er het eerste weekend van september (of laatste van aug.) een weekend op uit om het werkjaar voor te bereiden. Een hechtere leidingsgroep en gestroomlijnd programma zijn het doel.

Overgang
Traditioneel starten we het scoutsjaar met de overgang. Traantje wegpinken bij het verlaten van je oude tak en leiding, starten aan een nieuw avontuur! Vergeet je vuile kleren niet.

BBQ
Uitgebreid BBQ-Buffet voor alle leden om het jaar goed in te zetten, jaarlijks georganiseerd door ons Steuncomité op de derde zaterdag van september.

Lidgeld betalen
Dit lidgeld is als volgt samengesteld: €30 gaat rechtsreeks naar de nationale structuur (verzekeringen, ondersteuning eenheden, ...), €25 is voor onze eigen werking en voor de jongste drie takken vragen we nog eens €15 voor vieruurtjes tijdens de activiteiten. Bevers, welpen en wolven betalen dus €70. JVG's, VG's, pioniers, seniors, leiders, stammers en comitéleden betalen €55.


November
Menadank
Jaarlijks bedanken we de vele vrijwilligers van het vorig werkjaar voor hun engagement met een etentje. Smakelijk en merci!


December
Sinterklaas
Een kort bezoek van onze grote kindervriend. Tanden poetsen achteraf ;).

Tijdens de feestdagen
Is er geen activiteit, prettige feesten!

Februari
Lolweekend Leiding
Naast het planweekend verdient onze leiding ook een lolweekend, georganiseerd door eenheidsleiding en Stam. Dit vindt plaats na de examens van het hoger, zodat we stressloos een machtige teambuilding kunnen beleven.

Wuk Quiz
Gezellige quizavond, georganiseerd door ons Steuncomité. Tijdens de avond wordt ook een drankje en hapje (streetfood) voorzien.


Maart
Koekverkoop
We gaan op pad met een berg koeken. De opbrengst gaat integraal naar de financiering van eenheidsdag.


April
Marokkaanse avond
Sfeervolle eetavond, georganiseerd door ons Steuncomité op de laatste zaterdag van april. In een warme, Marokkaanse inkleding wanen we ons even heel ver weg...

Paaskamp
Een kort maar krachtig kamp in een gebouw ergens in Vlaanderen.


Mei
Eenheidsdag
Spetterende laatste activiteit van het werkjaar met de hele eenheid. Het ene jaar trekken we met z’n allen naar een pretpark. Het andere jaar maken we zelf een pretpark van ons eigen terrein.


Augustus
Zomerkamp & bezoekdag
We gaan met z’n allen richting Ardennen voor tien onvergetelijke dagen in tenten! Ideaal in de zon, maar voorzie toch maar stevige regenlaarzen. Op zaterdag zijn alle ouders van harte welkom op onze ouderbezoekdag.
Afspraken en regels
'Goede afspraken maken goede vrienden' zegt het spreekwoord. Uiteraard zijn er ook enkele afspraken en regels waar alle leden van het 39ste FOS de Menapiërs zich aan houden om een goede scoutswerking te blijven garanderen.
 
Respect
Als menapiër respecteer je de scoutswet
Als menapiër respecteer je de waarden van Open Scouting
Als menapiër heb je een respectvolle houding ten aanzien van anderen en de omgeving. We vragen om voorbereidend werk dat veel enthousiasme en zweet heeft gekost, te respecteren.


Engagement
Als menapiër neem je actief deel aan de scoutsactiviteiten.
Als menapiër respecteer je de start- en einduren van een activiteit.

Uniform
Als menapiër neem je deel aan activiteiten in scoutsuniform (scoutshemd + das).
Varia
Foto's en video's genomen tijdens scoutsactiviteiten kunnen later offline of online gepubliceerd worden om de communicatie van onze scoutswerking te ondersteuning of gewoon voor een nostalgisch momentje. Wens je als lid niet gepubliceerd te worden, contacteer dan de eenheidsleiding.

Deelnemen aan het scoutsjaar betekent dat je bereid bent deze regels na te leven. Bij het overtreden van onze algemene regels kan er door de leiding of eenheidsleiding een sanctie opgelegd worden.

We verwachten dat al onze leden zich tevens gedragen naar het drugs- en alcoholbeleid van onze eenheid.

Een goede scoutswerking kan natuurlijk niet zonder een goede portie gezond verstand! 
Afspraken