een nieuwe tak
 
de pioniers
aanleiding
Als al onze leden samen op 1 foto zouden moeten staan, dan zou de fotograaf best wel enkele tientallen meters verder gaan staan om die foto te nemen. We zijn met veel, dat is soms leuk maar soms ook net iets minder praktisch.

Waar het motief om een nieuwe tak in te voeren vroeger te vinden was bij een hele grote groep kindjes, ligt de aanleiding van deze nieuwe tak voornamelijk bij de grootte van de leidersgroep. In 2020-2021 zullen er maar liefst 70 leiders & leidsters aan de slag zijn bij de Menapiërs. Dat is veel, en dat aantal zou in de nabije toekomst normaal gezien alleen nog maar toenemen. Als al die leiding ook nog eens verdeeld moet worden bij elke tak, dan zou je bijna met de helft zoveel leiding zijn dan dat er leden in de tak zitten.

We merken dat de grootte van een leidersgroep bij een tak vaak omgekeerd evenredig is met de mate van efficiëntie waarin een tak functioneert. Een gesprek met 5 personen is bijvoorbeeld ook een stuk makkelijker te volgen dan een gesprek met 15 personen, om het even te illustreren. Dat er in de toekomst iets zou moeten veranderen, dat was ons al een tijdje duidelijk. Daarom stellen we jullie vandaag onze nieuwste tak voor, en hoe dit onze werking ten goede komt!

waar komen de pioniers?

De nieuwe tak komt tussen de VG's en de seniors te staan. Het zal een tak voor 16-17- jarigen worden, wat normaal gezien overeen komt met het 5e middelbaar. "Is dat niet de leeftijd van de seniors?" zou je nu kunnen denken. Dat klopt! De seniors schuiven dan ook een jaartje op. Voor de jongste takken verandert er niets, voor de oudste verandert er weinig. Welke veranderingen de Pioniers meebrengen voor andere takken lees je iets verder op deze pagina.

De nieuwe structuur komt er zo uit te zien:

  • bevers: 3e kleuter & 1e leerjaar (2)
  • felan/roukan: 2e - 4e leerjaar (3)
  • wolven: 5e - 6e leerjaar (2)
  • jvg's: 1e - 2e middelbaar (2)
  • vg's: 3e - 4e middelbaar (2)
  • pioniers: 5e middelbaar (1)
  • seniors: 6e middelbaar (1)
wat mogen pioniers verwachten?

Een nieuwe tak brengt het een en ander van veranderingen met zich mee. Zo moet elke tak ook een invulling hebben dat aansluit op de leeftijd van haar leden zodat elk jaar in de scouts leuk & vernieuwend kan blijven. De hoekstenen van het pionier-jaar zullen komen te liggen op groepsvorming, technieken & uitdagende spelen volgens de identiteit van de groep.

In deze 1-jarige tak bouw je samen met de pionierleiding aan een sterke onderlinge groepsband. Week in, week uit groei je met dezelfde bende dichter bij elkaar. In het begin van het scoutsjaar houden de pioniers een midweek, waarbij er een week lang samen in de scouts geleefd wordt zoals thuis. Schoolwerk en andere hobby's worden gedaan zoals anders, maar je leeft voor een weekje met de Pioniers als eigen gezin.

De 2de klas Teervoet wordt ook een aspect van de Pionier-werking. Deze badge zal je kunnen behalen door je Teervoet-technieken van bij de JVG's bij te schaven en naar een hoger niveau te tillen. Tijdens het jaar en op kamp zal je kansen genoeg krijgen om je techniekenniveau op te krikken.

Verder wordt deze tak de laatste stap voor het seniorjaar en dus ook een laatste jaar om alles uit de kast te halen in over-the-top spelplezier. Aan de hand van wat er leeft in de groep wordt het pionierjaar doordrenkt door leuke, uitdagende spelen & activiteiten.
 

gevolgen

Door het invoeren van de Pioniers schuift het seniorjaar een jaartje op. Dat wil zeggen dat we volgend jaar voor 1 jaar uitzonderlijk geen seniors zullen hebben. Het jaar daarna zal er dan ook 1 jaar geen nieuwe leiding bijkomen. Structureel betekent dat dat onze leden dus een jaartje langer lid zullen blijven alvorens ze leiding zullen worden. Dit betekent dat we globaal gezien iets minder leiding zullen hebben (maar nog steeds veel). Samen met het feit dat een extra tak ook extra leiding vraagt zal dit het aantal leiding per tak naar een aangenamer aantal brengen, wat het zowel voor de leden als voor de leiding plezieriger zal maken!

De seniors zullen geen midweek meer hebben, maar gaan in de plaats op animatorscursus. Het seniorjaar zal voortbouwen op de gevormde groepsband vanuit pionierjaar. Het buitenlands kamp & voorbereiding op leiding zijn zal centraal staan in het seniorjaar, alvorens zij de stap naar de leidersploeg zullen zetten.

 

de-pioniers