Al een aantal jaar merken we dat onze welpentak moeite blijft hebben om vlot te lopen. U had het wellicht wel door: het fabeltje hierboven gaat over onze eigen welpentak. In deze tak leren kinderen voor het eerst samenwerken en samen spelen. Daar waar bevers in hun eigen fantasie leven, leert de welpenleiding de kinderen hoe het is om met anderen te spelen. De spelletjes in de welpentak steunen dan ook op de groepssfeer en samenwerking.
Helaas merken we dus dat het erg moeilijk is om in onze opzet te slagen met een groep van 60 welpjes. De overgang van de rustigere bevertak naar de grote welpentak is vaak een dempel voor veel nieuwe welpen. Daar komt nog eens bij dat onze korrels ook nog eens mondiger en meer uitgelaten worden aan die leeftijd. Een heuse opgave om daar elke week als rots in de branding tussen te staan!
Vanuit de leidersgroep kwam de vraag of we hier iets aan konden doen en daar hebben we dit scoutsjaar met z’n allen goed over nagedacht. Hieruit kwam de beslissing om de welpentak op te splitsen in twee parallelle welpentakken van elk 30 welpen waarin zowel eerste-, tweede- als derdejaars welpen zitten. Bij de wolven wordt dit dan weer één groep. De keuze om 3 welpenjaren te behouden is bewust, want de gedachte dat de derdejaars welpen de nieuwelingen op sleeptouw kunnen nemen vinden we belangrijk.
De twee welpentakken doen nog om de twee maand een gezamenlijke activiteit, maar zullen verder als twee aparte takken fungeren met elk hun eigen programma, leidersgroep en lokaal. Het doel is om een aangenamere omgeving te creëren voor zowel welp als leiding.
Concreet gaan we als volgt te werk.
Het eerste en ongetwijfeld het moeilijkste is het opsplitsen van de huidige welpen. Hiervoor zullen we zo veel mogelijk rekening houden met de mening van de welpen en hun ouders zelf. Zij kregen hierover rond deze tijd reeds een brief in de bus. We vragen met welke vriendjes elke welp wil samen zitten en we vragen ook naar de mening van de ouders i.v.m. praktische redenen (carpoolen, een gedeelde babysit, ...). Ten laatste op bezoekdag is het mogelijk deze bevraging terug bij ons in te dienen en na het kamp laten we aan hen ook de uiteindelijke twee takken weten. We vragen aan hen dan ook begrip op het moment dat we de twee groepen bekend maken. Die groepen zullen op dat moment definitief zijn.
Het opsplitsen van de bevers die welp worden zal dit jaar op dezelfde manier verlopen zoals hierboven voor de huidige welpen. Volgend jaar doen we de bevraging echter al een stuk vroeger en zorgen we dat de twee groepen aan het eind van het scoutsjaar in mei bekend zijn.
Bij het verdelen van een geboortejaar (20 kindjes) zorgen we er steeds voor dat er 10 in elke tak terecht komen. Ook mikken we op een evenwichtige verdeling tussen jongens en meisjes.
We starten het jaar in hetzelfde lokaal, maar we bekijken op termijn wat er mogelijk is om van één lokaal twee lokalen te maken. Tot die tijd proberen we speciale activiteiten (bosspel, stadsspel, koken, avondvergadering, ...) af te wisselen, zodat de groepen niet in elkaars weg lopen. Dit betekent natuurlijk niet het eind van de overkoepelende welpentak: op geregelde momenten doen we nog steeds we een gemeenschappelijk spel!
We kiezen trouwens voor de namen Felan en Roukan. Felan is de Keltische benaming voor 'wolf', Roukan is de Japanse benaming. Hiervoor haalden we onze inspiratie bij het 200e FOS De Vleermuis, dat een tiental jaar geleden dezelfde hervorming deed.
Op bezoekdag voorzien we een infomoment waarbij we voor de geïnteresseerden nog eens over bovenstaande puntjes gaan.
Zit je nog met vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via
!