De jeugdwerkregels voor deze zomer zijn flink wat soepeler dan vorig jaar. Zo worden Leiding, Stam en Kookploeg stillaan gevaccineerd. Ook de basis hygiëne maatregelen zijn ondertussen al gewoontes geworden. Voeg hieraan de dalende cijfers en het belang van jeugdwerk toe en je krijgt een zomerkamp zonder zorgen!
De Ambrassade kwam met een zomerplan, deze werd door de eenheidsleiding gebruikt om ons zomerkamp te organiseren. Zo mogen we met 200 in een bubbel (exclusief leiding). Maar we vermijden alle mogelijke contacten met externen. Daarnaast moet nog steeds worden ingezet op bepaalde hygiëne maatregelen, vermijden we fysieke contacten in de bubbel en houden we bij van ieder lid wie zijn/haar hoog-risico-contacten zijn. Dit zal voornamelijk gaan over beste vriendjes/vriendinnetjes of de personen met wie hij/zij samen slaapt in een tent. Indien er toch symptomen te voorschijn komen, worden een stappenplan gehanteerd die ook terug te vinden is op de website van de Ambrassade. Daarnaast houden we nog steeds een contactlogboek aan.
We gaan voor een bubbel van 200 personen (heel de eenheid)! Om het risico op besmettingen te verlagen kiezen we wel een aanpak met testing. Zo zal alle leiding en stam gedurende het zomerkamp 3x een zelftest laten afnemen. Op deze manier beheren we het risico binnenin en tussen de verschillende takken. Alle kinderen worden vrijgesteld van een test op kamp, al vragen we om zelf de verantwoordelijkheid op te nemen om net voor kamp niet naar een rode zone, een ander (buitenlands) kampje, ... te gaan. Op deze manier heeft het mooie gebaar van de leiding toch zijn nut!
Hoe we dit aanpakken vind je hieronder. De belangrijkste zaken lijsten we even op:
Indien uw zoon of dochter tot drie dagen voor het kamp symptomen had kunnen zij helaas niet mee op kamp. In dat geval vragen we ook om de eenheidsleiding hiervan op de hoogte te stellen.
Deze regel geldt uiteraard voor iedereen die betrokken is bij het kamp, van gastjes tot leiding en kookploeg.
We vragen om strikt de maatschappelijke regels te respecteren. Wie uit een rode zone komt net voor zomerkamp of wie de week voordien op een (buitenlands) kampje is geweest, dient zich te laten testen en/of in quarantaine te gaan zoals voorgeschreven door de overheid.
Corona initieel weren van ons kampterrein is tenslotte de beste manier voor een veilig kamp!
Het gaat voornamelijk over personen ouder dan 65 jaar, personen met chronische ziektes, diabetes, hartziektes, long- of nieraandoeningen en personen van wie het immuunsysteem verzwakt is.
Maak je deel uit van een risicogroep? Nog niet meteen panikeren. Je kan meegaan op voorwaarde dat je toestemming krijgt van je (huis)arts. Bezorg deze samen met je medische fiche aan de eenheidsleiding.
Vertrek & ophalen aan het lokaal
We vragen aan alle ouders om een mondmasker te dragen bij het afzetten & ophalen van uw kind. Neem op voorhand afscheid van uw kroost en blijf niet hangen aan het lokaal om uit te zwaaien. Zo kunnen we snel & efficiënt vertrekken. Elke tak zal afspreken op een bepaalde zone van het terrein naast het lokaal (een beetje zoals overgang). We spreken af op maandag 9 augustus om 8u45! Op 19 augustus starten wij onze terugweg, we schatten rond 18u toe te komen. Hou afstand van de andere ouders & kinderen. Eenmaal al uw kuikens terug bij u zijn vragen we om zo snel mogelijk te vertrekken.
Bevers ophalen in Éprave
Op zaterdag 14 augustus moeten de bevers om 15u afgehaald worden op het kampterrein. Alle beverouders zijn welkom vanaf 11u voor onze mini-bezoekdag. Deze gelegenheid gaat door van 11u tot 15u, vergeet je lunchpakket niet, de bevertjes krijgen nog eten van ons. We bieden dit concept graag aan om ook de ouders van onze jongste leden te tonen waar wij gedurende het jaar en op kamp mee bezig zijn. Op het programma staat alvast een vlaggengroet, een gezellige babbel, een rondleiding en een frisse duik in de beek wie dit wenst.
Ziek worden op kamp? Dat gebeurt wel vaker, maar dit jaar springen we daar iets anders mee om.
Helaas zal iedereen die ziek wordt het kamp moeten verlaten (vermits een deskundige beoordeling).
We volgen het stappenplan van de Ambrassade. Dit is opgesteld in samenwerking met experten en goedgekeurd door de Nationale Veiligheidsraad. Per stap worden de betreffende ouders op de hoogte gebracht. Het gaat als volg in z'n werk:
1. Vaststellen dat een deelnemer (kindje, leiding, kookploeg) ziek is.
2. Vermoeden we dat het kan gaan om COVID-19?
Ging het effectief om een geval van COVID-19? Dan moeten helaas alle hoog-risico-contacten van de zieke persoon ook getest worden. Dit zal in Brugge (met de ouders) of in Rochefort (bij een plaatselijke arts) gebeuren naargelang de logistieke haalbaarheid. Anders kunnen zij gewoon voort genieten van het kamp!
Moet echt iedere zieke naar huis?
Deze regel is minder streng dan vorig jaar maar we zijn toch op onze hoede. Het is de enige manier waarop we ons zomerkamp veilig kunnen organiseren.
Vergeet ook zeker niet een medische fiche in te vullen en op te sturen voor het kamp naar Kauw (Jord Laporte, Rozendal 58, 8000 Brugge). Dit jaar willen we gezien de omstandigheden zeker alle medische fiches ontvangen hebben voor we op kamp vertrekken.
Behoort je kind tot een risicogroep? Vermeldt dit ook zeker op de medische fiche en voeg de toestemming van de (huis)arts toe.
Dat is ook dit jaar belangrijker dan ooit!
Indien er toch contact is met iemand van buiten onze bubbel, dan wordt dit opgeschreven in een contactlogboek. Zo kan er steeds getraceerd worden wie (on)rechtstreeks contact heeft gehad met iemand anders in het geval van een zieke. Dit logboek zal tot 1 maand na het kamp bijgehouden worden in functie van tracering in het geval van een besmetting.
Wat bij contact met externen?
Op kamp zullen we een vaste routine hanteren waarbij de handen gewassen worden voor en na iedere activiteit, elke maaltijd (inclusief tussendoortjes), bij het gebruik van materialen, bij externe activiteiten, bij niezen of hoesten en na elk toiletbezoek.
We zullen ons zoveel mogelijk aan volgende regels houden, waarvan sommige ons reeds bekend voorkomen:
Ook het terugkeren naar onze thuisbasis zal met de bussen verlopen. We vragen vriendelijk om niet te blijven praten en direct naar huis te vertrekken wanneer u uw kind komt ophalen, om zo weinig mogelijk risico te hebben.
De bussen zullen toekomen rond 18u, updates zullen worden gegeven via Facebook.
Op kamp worden alle gevallen genoteerd van bubbels die toch contact hebben gehad met een andere bubbel of externe persoon in een contactlogboek.
Indien er achteraf blijkt dat er een besmetting gebeurd zou zijn op het kamp, dan wordt de eenheidsleiding daarvan op de hoogte gebracht door de overheid. Zij zullen dan vragen naar ons contactlogboek. In het geval van een besmetting op kamp worden alle ouders ook op de hoogte gebracht. In dit geval raden we de deelnemers aan om gedurende 1 week geen bezoek te brengen aan mensen uit risicogroepen. Indien er geen besmetting was op kamp, zijn er geen bijkomende maatregelen nodig.